Агар агар - екстракт от червени водорасли

Производител: Karmen Ltd.
Код на продукта: 001
Наличност: В наличност
Цена: 5.52 лв

Възможни варианти

Количество:

 

Какво е Агар-агар и какви са ползите от него?

Все повече се чува за водорасли, от които се добива вещество, използвано като желиращ агент, заместител на желатина. Не всички обаче са запознати с Агар-агар (или Е406) и как да го използват в кулинарията.

Растителният аналог на желатина е отдавна известен в Азия, но едва в последните десетилетия стана популярен и в Европа.

Агар-агар – състав

В много страни от Азия желатина е почти неизвестен или се счита за екзотична хранителна съставка. Преди повече от 300 години, крайбрежното население на азиатския континент се е научило да добива агар-агар от кафяви и червени водорасли. В превод на български агар-агар означава „желе“.

Е406 представлява смес от полизахаридна агароза и агаропектин. Също в състава му влизат и голямо количество минерални компоненти.

Полизахаридите съдържат като мономери прости захари галактоза и пентоза и пирувинова киселина.

В 100гр. Агар-агар на прах се съдържат:

  • въглехидрати – 80гр
  • белтъчини – 6,1гр
  • влакна (фибри) – 7,7гр
  • калий – 1120мг
  • калций – 620мг
  • магнезий – 775мг
  • натрий – 102мг
  • фосфор – 52мг
  • витамин К – 24мг
  • витамин Е – 5мг

Благодарение на състава и разположението на дългите молекули на агар-агар, при разтварянето му в гореща течност и впоследствие охлаждането му, се превръща в плътно желе.

Водораслите, от които се добива Е406, се срещат предимно в Източна Азия, по крайбрежието на Тихия океан.

Вкус и мирис

За използване в кулинарията, екстрактът от водорасли се суши, след това се смила. Цветът на агар-агар варира от бял до светло-жълт цвят.

Мирисът на Е406 се различава в зависимост от различните производители. Някои потребители определят мирисът като „химически“ или „специфичен“, други го определят като мирис на морски водорасли и йод.

Агар-агар е безвкусен, затова може да се използва за приготвяне както на солени, така и на сладки храни.

Ползи за организма

Химическата структура на екстракта от кафяви и червени водорасли наподобява на влакната, намиращи се в плодовете и зеленчуците. Такива вещества се използват в медицината и в диетичното хранене като пребиотици.

В храносмилателната система те се усвояват само частично, или преминават без промени, но са жизнено важни за благоприятните микроорганизми в чревната микрофлора.

Ползата от агар-агар за организма е нискокалоричното му съдържание, изпълняващо ролята на пребиотик, стимулиращ чревната перисталтика и храносмилането като цяло.

Освен това, при добавянето на Е406 в мармаладите се използва по-малко количество захар, понеже той усилва вкуса на плодовете. Растителните влакна свързват течността в храносмилателния тракт и ѝ увеличават обема.

Този ефект предизвиква чувство на ситост, даже и при минимална консумация на храна. Трябва да се знае обаче, че превишаването на дневна консумация от 4гр агар-агар може да предизвика слабително действие.

В Индонезия Е406 се приема при захарен диабет и при сърдечни заболявания. Счита се, че медикаментите съдържащи агар-агар понижават глюкозата в кръвта и спомагат за премахването на холестеролните плаки в кръвоносните съдове и изхвърлянето на токсини и шлаки от организма.

Всички тези ефекти са свързани не само с водорасловите полизахаридите, които практически не се разграждат в червата. Лечебният ефект се обяснява с ползата от растителните влакна за чревната микрофлора. От нейното състояние зависят имунитета, работата на стомашно-чревния тракт и други системи на организма.

Употреба в кулинарията

В кулинарията, агар-агар се използва като желиращ агент. Използва се и за сгъстител на сосове, пудинги, суфлета, желета, мармалади, сладолед. Дори минимално количество от продукта предизвиква гелообразуване.

Това му свойство се проявява и при концентрации по-малки от 1%. С увеличаване на количеството агар-агар, се получава по-плътен и издръжлив гел.

Процесът се влияе от индивидуалните свойства на продуктите, от които се приготвя едно или друго ястие (наличие на киселина, мазнини, пектин).

Спецификация
Лечебни свойства Използва се за пробиотик, при перисталтика, чернодробни заболявания, възпаления и др.
Съставки Агар-агар от биологичен произход.

Напишете отзив

Моля влезете в профила или се регистрирайте, за да напишете отзив.