Анасон - семе

Производител: Karmen Ltd.
Код на продукта: 006
Наличност: В наличност
Цена: 3.93 лв

Възможни варианти

Количество:

 

Анасонът стимулира храносмилането и успокоява

Анасон, Pimpinella anisum L.


Основно действие на анасона:

Анасонът има установено отхрачващо, стимулиращо храносмилането действие.


Експериментални и клинични данни на анасона:

Етеричното масло, влизащо в състава на дрогата на анасона, дразни рецепторите в стомашната лигавица и рефлекторно увеличава бронхиалната секреция, и движенията на ресничките на дихателния епител, което е причина за секретогонното му действие, установяват учените. Рефлекторният механизъм е доказан експериментално чрез прерязване на нервите на стомаха, при което се потиска секретолитичното и секретомоторното действие на етеричното масло, влизащо в състава на анасона. Учените установяват още, че етеричното масло, влизащо в състава на дрогата на анасона, не достига в достатъчно количество в белите дробове, за да действа пряко. На него се дължи и спазмолитичното действие на дрогата на анасона, посочват още български учени. Плодовете на анасона предизвикват краткотрайно възбуждане с последващо потискане на централната нервна система. Засилват лактацията. Рефлекторно възбуждат дихателния център. Имат и антисептично действие. Понижават кръвното налягане, посочват в изследванията си за анасона други учени.


Лечебни свойства на анасона:

Отхрачващо, антисептично и спазмолитично действие, потогонно и температуропонижаващо.


Състав на анасона:

Плодовете съдържат 2 до 3% етерично масло, 10 до 30% тлъсто масло от глицеридите на палмитиновата (3,25%), петрозелиновата (23,56%), олеиновата (56%), линалоловата (17,16%) киселина, холин, пристан , стигмастерин и кумарините бергаптен, умбелипренин, скополетин. Етеричното масло се състои главно от 80 - 90% анетол, дианетол, изоанетол (метилхавинал) анизкетон, анизалдехид и анизова киселина. Надземната част съдържа до 1,5% етерично масло, витамин С (до 140 мг%), витамин Р, рутин (120 мг%), кверцетин, изорамнетин, кемферол.


Начин на приложение на анасона:

Половин до една чаена лъжичка счукани плодчета анасон се запарват с една чаша вряща вода за петнадесет минути, след прецеждане това се изпива в продължение на един ден.

При колики и кашлица - по една чаена лъжичка се запарва в половин чаша вряща вода и се пие по една лъжичка през два часа.


Описание на анасона:

Анасонът е едногодишно тревисто растение. Стеблото му е 10 - 50 (75) см високо, кръгло, фино набраздено, в горната част разклонено. Приосновните листа на анасона са на дръжки, прости яйцевидни или бъбрековидни, назъбени или нарязани; средните стеблови листа са нечифтоперести с 3-5 яйцевидни или обратно яйцевидни дялове, горните - с къси дръжки или приседнали, 2-3 пъти перести, с линейно ланцетни дялове. Цветовете на анасона са подредени в сложни сенници с 5-7 главни лъча. Венчелистчетата са 5, бели, отдолу късовлакнести, четинести. Плодът е яйцевиден до яйцевидно продълговат, сивокафяв или зеленикав, прилегнало късовлакнест, с 10 по-светли, прави ребра, неразпадлив. Анасонът цъфти от юни до август.


Разпространение на анасона:

Анасонът е отглеждан като етеричномаслена билка, предимно в Югоизточна България. Културен вид. Произходът на анасона не е изяснен, смята се, че идва от Централна или Югозападна Азия.

Дроги на анасона:

От билката анасон се добиват плодове (Fructus Anisi), масло (Oleum Anisi).

 

Спецификация
Лечебни свойства Доста здравословни ползи могат да се извлекат от употребата на анасон. С времето той се е доказал със своето очистително, пикочогонно, отхрачващо и успокояващо действие. Има способността да премахва спазмите на червата. Действа противовъзпалително, като намалява газовете в червата. Смята се, че разрушава камъните в бъбреците и пикочния мехур, подобрява функцията на млечните жлези и увеличаването на кърмата при кърмещи жени. Анасонът успешно се прилага при лечение на бронхити, простуда, пресипнал глас, стомашночревни колики, образуване на газове, бъбречнокаменна болест, високо кръвно налягане, хълцане, нередовна менструация.

Напишете отзив

Моля влезете в профила или се регистрирайте, за да напишете отзив.