Анасон семе - звездовиден

Производител: Karmen Ltd.
Код на продукта: 007
Наличност: В наличност
Цена: 9.45 лв

Количество:

 

Illicium verum 

Действие на анасон звездовиден, плод

Стимулира храносмилането, има антисептичен ефект. Увеличава млечната секреция при кърмачки.


Приложение на анасон звездовиден, плод

Препоръчва се след хранене за по-добро храносмилане, за подобряване на вкуса и дъха, при възпаление на венците и устната кухина.

*Подправка.

Начин на употреба на анасон звездовиден, плод

1 ч.л. счукан анасон се залива с 250 мл вряща вода, похлупва се за 10мин. Може да се пие три до пет пъти дневно. За кърмачки - 1 чаша топъл чай се изпива 20 мин преди кърмене.


Противопоказания на анасон звездовиден, плод

Вредите от употребата на тази прекрасна добавка се установяват само ако човек има индивидуална непоносимост. В този случай трябва да се консултирате със специалист и да спрете да използвате звезден анасон.


Характерни особености

Истинският звезден анасон (на латински: Illicium verum) е вид от рода звезден анасон (Illicium) от семейство Schisandraceae. Анасоновите растения са малки вечнозелени дървета или храсти. Те обичат засенчени места. Размножава се от семена. Сеитбата се извършва през април-май (в зависимост от климатичната зона) в суха, лека почва при слънчево топло време.

Родното място на този звезден анасон се счита за Югоизточен Китай и Виетнам. В момента се отглежда в субтропичните и тропическите зони на много други страни: Япония, Южна Корея, Камбоджа, Индия, Филипините и Ямайка. В Европа се появява през 16 век. Според много езиковеди думата „анасон“ идва от татарския „бхаджан“ - анасон.

Плодовете са оформени като звезда с няколко лъчеви листенца, в които се намират семената. Вкусът им е горчив, сладък, стипчив. Те напомнят на анасон в миризма, но по-ароматен и сложен, смътно напомнящ миризмата на някои лекарства. В китайската медицина и в готвенето се използват семената.


Химическият състав на звезден анасон

Сухите плодове на звезден анасон съдържат от 5 до 8% етерично масло, основният компонент на което е анетол (85 до 90%); в допълнение, в него има терпени. Други компоненти, феландрин, сафрол и терпинеол не влияят значително на аромата. Ниското съдържание на 1,4-цинеол отличава маслото от анасонова звезда от анасоново масло, където този компонент не е. Съдържа и витамини от групи А, В, С.


Понякога истинският анасон (Illicium verum) се бърка с анасон (Illicium anisatum), по друг начин - японски анасон, който е токсичен и има странични ефекти. Съдържа токсично вещество, наречено сикимитоксин, което причинява възпаление на бъбреците и храносмилателните органи. Съдържа и невротоксин, наречен анисатин.

В същото време шикимовата киселина се получава от Illicium anisatum. Екстрактът, получен от него, е предшественик на съвременните лекарства за грип. Името "шикимова" е заимствано от японския език. Този тип звезден анасон / анасон се нарича „shikimi“ в Япония.


Лечебни свойства

Уместността на приемането на лекарства въз основа на истински анасон може да се определи само от квалифициран лекар. Тук информация за неговите лекарствени свойства е дадена само за целите на общо запознаване, а не за вземане на решения.

 

Според теорията на традиционната китайска медицина, звездовидният анасон има следните свойства: „каустичен“, „топъл“. Засяга меридианите на черния дроб, бъбреците, далака и стомаха. Той помага да се разсее „студът“, да се регулира потока на ци и да се облекчи болката. Като част от билковите „формули“ (рецепти), анасонът е по-ефективен. Но само по себе си той се използва при различни разстройства и заболявания.

 

В древен Китай той се е използвал за подобряване на храносмилането, лечение на метеоризъм и за да се отърве от миризмите на лош дъх. Използва се при „студен“ тип херния, хронична болка в долната част на гърба, свързана с бъбречна недостатъчност, повръщане поради „студ“ в стомаха, болка и „студ“ в стомаха, настинка и грип, особено при респираторни симптоми и болка при гърлото.

Има антибиотичен ефект срещу стафилококус ауреус и коринебактерии (патогени на дифтерия).

 

Чаят със звезден анасон всъщност се пие при ревматизъм, а звездовидният анасон понякога се дъвче след хранене, за да подпомогне храносмилането.

 

При епидемии от свински грип е полезно ежедневно да добавяте малко звезден анасон в храната си. Този съвет беше даден по едно време от министъра на здравеопазването на Китай.

Противопоказания

Истинският звезден анасон трябва да се използва с повишено внимание в случай на недостиг на ин с "топлина".

 

Редица вещества, съдържащи се в звезден анасон, могат да причинят странични ефекти върху кожата, като подуване и мехури.

 


Напишете отзив

Моля влезете в профила или се регистрирайте, за да напишете отзив.