АНЖЕЛИКА корени

Производител: Karmen Ltd.
Код на продукта: 008
Наличност: В наличност
Цена: 4.50 лв

Количество:

 

Ангелика, лечебна пищялка, действие и приложение на билката

Ангелика, Angelica archangelica L. (Archangelica officinalis Hoffm.) 

 

Описание на ангелика

Двугодишно (рядко многогодишно) тревисто растение с късо ряповидно масивно коренище. Стеблото изправено, 100—150 см високо, набраздено, зелено, в по-голямата част с виоле¬това багра, във връхната част разклонено. Листата последователни с подути влагалища, 2—3 пъти перести. Сложният сенник на върха на стеблата в основата без обвивка. Цветовете дребни с видими чашелистчета. Венчелистчетата 5, елиптични, завити навътре, зеленикавожълти или зеленикавобели. Плодът яйцевиден, странично сплеснат, гол, със силна характерна миризма (както и коренището, а по-слабо и другите растителни части), разпадащ се на две крилати половинки. Цъфти юни — август.


Разпространение на ангелика

Расте из влажни сенчести места край реки и потоци. У нас в миналото е намирано (до 1924 г.) в Североизточна България (Омуртаг), Средна Стара планина (Рибарица, долината на р. Бели Осъм и Вит) и Западните Родопи (Пещера, Батак), но днешното му разпрос¬транение е несигурно и се нуждае от потвърждение. Среща се в Северна и Централна Европа.


Дроги на ангелика

От билката ангелика се ползват корените (Rhizoma et Radix Angeticae) и  плодовете (Fructus Angelicae).


Съдържание на ангелика

В коренището и корена се съдържат от 0,35 до етерично масло с а-феландрен и други терпени, валерианова киселина, ангелицин, остол, остенол (фурокумарин), оксипентадецен- лактон, , 0,3% ангеликова киселина, бергаптен, императорин, ксантотоксин. ксантотоксол, умбелипренин, архицин.
В плодовете се съдържат 0,5—1% етерично масло с феландрен, около 17% тлъсто масло, бергаптен, императорин, ксантоксол, ксантоксин, фелоптерин.


Основно действие на ангелика

Седативно, стимулира храносмилането, спазмолитично, при анемия (причинена от диализа),
дисменорея (болезнена менструация), менопауза , предменструален синдром.
Експериментални и клинични данни. Успокояващото действие на дрогата се дължи на съдържанието на валерианова киселина. Другите ефекти са свързани главно със съдържащите се в дрогата етерични масла и кумарини. Те стимулират секреторната функция на стомашно-чревния тракт, а при колики действуват спазмолитично. Имат апетитовъзбуждащо и газогонно действие. Прилагат се също като отхрачващи и диуретични средства.


Традиционна употреба в различни народи на ангелика

Въпреки че се смята, че всички части на растението помагат за широк спектър от заболявания, основната лечебна част е корена. Стъблата и листата са с по-слабо действие. Коренът, стъблата и листата могат да се използват за цялостен тоник. Семената работят добре при гадене. Коренът може да се консумира суров, просто да се гризва от него от време на време. Неговият широк диапазон на употреба включва разстройства на храносмилането, газове и колики.
Женшенът се смята за основна билка в Китай като мъжки тоник, докато ангеликата се счита за негов женски колега. Китайците отдавна са разбрали, че редовната употреба на ангелика от жените им осигурява лесно зачеване, липса на спонтанни аборти, безопасно раждане и липса на менопаузни оплаквания. Следва да се отбележи обаче, че билката не трябва да се взема по време на бременност.
Китайската Ангелика (
Dang gui) често се приема с други билки за лечение на множество женски оплаквания. В резултат на това, тя се смята за женски "жен-шен". Според принципите на китайската медицина, кръвта е доминираща за здравето на жените, а за китайската ангелика се казва, че подхранва, подсилва кръвта и понякога се предписва като строител и тоник на кръвта. Тя също така действа като спазмолитично и леко успокоително. Въпреки славата си на женска билка, билкарите понякога я използват и за мъжете, особено, ако страдате от такива състояния, свързани с циркулаторни проблеми, като умора или високо кръвно налягане.
Китайците също вярват, че жените, които вземат Ангелика поддържат младостта си далеч повече от обичайното време. Следователно, те я включват във всички кремове за красота.
Тъй като билката е леко седативно, китайската медицина я използва за лечение на хора с напрегната нервна система.
В Мексико, чаят, приготвен от корена, се приема при храносмилателни проблеми, чревни възпаления, менструални спазми, бронхиални задръствания и за стимулиране производството на кърма.


 Емпирични данни за ангелика

Използува се като успокояващо средство за лечение на хистерия, гърчове, както и като хипотензивно средство за лечение на начален стадий на хипертоничната болест, а също при ревматизъм и жлъчни заболявания.

Начин на приложение на ангелика

Тридесет гр. ситно нарязан корен се залива с 500 г бяло вино, престоява 24 часа при често разбъркване, след което се прецежда и се пие по 1/2 винена чаша два пъти дневно.
Корен на прах може да се приема на капсули или таблетки. Жените могат да вземат 3-4 грама дневно, разделени на три приема. Алтернативно, 3-5 мл тинктура може да се приема три пъти на ден.
Един от начините да вземате корена, е като кипнете 1 чаша корени от ангелика в 1 литър вода за 5 минути. Охлаждате и съхранявате в хладилник или вземате със себе си, когато сте на екскурзия или туризъм, и използвате вместо или допълвате чашите с вода.


Противопоказания при употреба на ангелика

Тъй като коренът съдържа химикали, наречени псоралени, той може да предизвика сериозна фоточувствителност. Може да предизвика контактен дерматит, ако се използва външно. В големи количества е отровна и може да повлияе върху кръвното налягане, сърдечния ритъм и дишането. Тъй като билките Ангелика и Оша са от едно и също семейство, като бучиниша, те имат някои прилики с него и могат да бъдат объркани със смъртоносно отровното бучинишово растение- Cicuta maculata. Да не се използва по време на бременност, тъй като е маточен стимулант.Да не си приема по време на кърмене. Никога не трябва да се приема, ако кърмите.

Препарати, използващи в състава си и ангелика:

Argentina: Sigmafem. Australia: Infant Tonic; Irontona; Lifesystem Herbal Formula 4 Women's Formula; Medinat Esten; Vitatona; Women's Formula Herbal Formula 3. Austria: Abdomilon N; Original Schwedenbitter. Czech Republic: Dr Theiss Rheuma Creme; Dr Theiss Schweden Krauter; Dr Theiss Schwedenbitter; Stomaran; Valofyt Neo. France: Dystolise; Mediflor Tisane Digestive No 3. Germany:
Abdomilon; Abdomilon N; Gastritol; Iberogast; Klosterfrau Melisana; Melissengeist; Schwedentrunk Elixier. Italy: Florelax. Russia: Doppelherz Melissa; Original Grosser Bittner Balsam. South Africa: Melissengeist; Spiritus Contra Tussim Drops. Spain: Agua del Carmen; Himelan. Switzerland: Gastrosan; Iberogast. UK: Melissa Comp

Ангелика в съчетание с други билки

Ангеликата в съчетание с други билки се използва при преждевременна еякулация, когато се прилага директно върху кожата на пениса.  Съчетава се  жен шен корен от (Panax ginseng), ц, видове Zanthoxyl, семена на торлидис, цветове на карамфил, корен от асиазара и канела.

Спецификация
Лечебни свойства В коренището се съдържа около 1% етерично масло с главна съставка р- феландрен, а също а-пинен, р-цимол и др. С фармакологично действие са и съдържащите се кумарини - ангелицин, остол, остенол, императорин, ксантотоксин, бергаптен, умбелиферон, умбелипренин, и някои други съединения, като ангеликовата киселина, флавоноиди - производни на нарингенина, β-ситостерол и др. Плодовете съдържат етерично масло (около 1 %) с основна съставка Р- феландрен; до 17% тлъсто масло; кумариновите производни ксантоксол, ксантотоксин, бергаптен, императорин; фурокумарина фелоптерин и др.
Противопоказания Да се съблюдава препоръчителният дневен прием.

Напишете отзив

Моля влезете в профила или се регистрирайте, за да напишете отзив.