Ашваганда

Производител: Karmen Ltd.
Код на продукта: 011
Наличност: В наличност
Цена: 6.22 лв

Възможни варианти

Количество:

 

Ашваганда билка


Ашваганда (Ashwagandha, Withania somnifera) или по известен като "индийски женшен", "зимна череша" е една от най-използваните билки е Аюрведичната медицина. В Аюрведа ашваганда се използва за редица заболявания, като често за стимулиране на имунната и сърдечно-съдовата система, сексуалната функция, балансира дошите и съхранява енергията. Ашваганда представлява храст, който цъфти с жълти цветове през цялата година.  Билката ражда малки червени плодове, с големина колкото стафида. Използва се цялото растение, като най-често корена. От него се правят различни отвари за подобряване на имунната система, безсъние и енергичност. Това е така, защото билката е адаптоген.

 

Действие на Ашваганда


Поради широкоспектърното си действие , билката е мощен имуностимулант, който успешно предпазва организма ни от вредни влияния. Спомага при депресивни състояния и прекомерна, както физическа, така и умствена умора. Билката притежава мощни регенеративни свойства. В Аюрведичната медицина ашваганда се приема за подсилване на слаби деца, тоник при треска и ревматични болки, болезнено подуване и възпаление на ставите, циреи, язви, мощен антиоксидант забавящ процесите на стареене. Има блаприятно действие върху сърдечно-съдовата, дихателната и лимфната система.

 

Активни съставки на Ашваганда


Активните съставки на ашваганда са алкалоиди и стероидни лактони. Сред алкалоидите се нареждат витанин, сомниферин, сомнин, сомниферинин, витананин, псевдовитанин, тропин, псевдотропин, кускогидрин, анферин и ангидрин. Тези вещества правят билката адаптогенен продукт с широко приложение и уникални свойства върху организма ни.

Индийският женшен може да се намери под формата на хранителна добавка или рязан корен за направата на чай. Билката не е токсична и е абсолютно безопасна, но не се препоръчва при алергия към растения от сем. картофови, повишени нива на желязо в кръвта, заболяване на щитовидната жлеза, бременност и кърмене.

Ашваганда и аюрведа

Най-важната билка от древната индийска Аюрведа е ашваганда.
Поради доказани приложения и въздействия, ашваганда се счита за най-важната билка в Аюрведа от древни времена. Тя се отглежда в Централна Индия и сухите ѝ корени и листа се използват като съставка в няколко лекарствени продукта по целия свят. Множество клинични изследвани доказват,
  въз основа на проучванията и резултати ашваганда се използва в продукти, които са от полза за здравето. Наличието на алкалоиди/Санаолигоди в ашвагада я правят важна билка. В аюрведа се използва при слаб имунитет, стрес, тревожност, натрупвания на мазнини, депресия и т. н. В Индия, традициионно, прахът от ашваганда се консумира директно или с вода или мляко за благосъстоянието на организма.


Ашваганда история и употреба


Ашваганда (ashwagandha) е "женшен", който в аюрведа медицината и традиционната индийска медицина  се счита за "адаптоген," термин, използван за описване на билки, които подобряват физическата енергия, подсилват имунитета срещу настинки и инфекции, и увеличаване на сексуалните способности и плодородието.


Ашваганда употреба


Ашваганда не е широко известна в нашата страна, но тя е на почит сред билкови лечители. Ашвагандата има много употреби в традиционната билкова медицина, в Аюрведа и в африканската народна медицина. Тя се използва като успокояващ тоник за мозъка, за понижаване на кръвното налягане, намаляване на болката и възпалението и промяна на имунната система. Ашваганда също се използва като адаптоген за подпомагане на тялото да се справи с стреса на ежедневието като общ тоник за предотвратяване на признаци на стареене и като средство за подобряване на способността да се мисли по-ясно. Семената от ашваганда се използват като диуретично средство и за приспивателно.

Няколко научни изследвания потвърждават, че растението действа като:
противовъзпалително;
антиоксидант;
анти-стрес;
подмладяващо;
Благоприятно е за ендокринната
централната нервна система;
и за кардиопулмоналната система.

ВНИМАНИЕ: Не забравяйте, че Ашваганда е енергетик! Използвайте я само по указаният начин и доза!

Спецификация
Лечебни свойства Поради широкоспектърното си действие , билката е мощен имуностимулант, който успешно предпазва организма ни от вредни влияния. Спомага при депресивни състояния и прекомерна, както физическа, така и умствена умора. Билката притежава мощни регенеративни свойства. В Аюрведичната медицина ашваганда се приема за подсилване на слаби деца, тоник при треска и ревматични болки, болезнено подуване и възпаление на ставите, циреи, язви, мощен антиоксидант забавящ процесите на стареене. Има блаприятно действие върху сърдечно-съдовата, дихателната и лимфната система.
Съставки Активните съставки на ашваганда са алкалоиди и стероидни лактони. Сред алкалоидите се нареждат витанин, сомниферин, сомнин, сомниферинин, витананин, псевдовитанин, тропин, псевдотропин, кускогидрин, анферин и ангидрин. Тези вещества правят билката адаптогенен продукт с широко приложение и уникални свойства върху организма ни. Индийският женшен може да се намери под формата на хранителна добавка или рязан корен за направата на чай. Билката не е токсична и е абсолютно безопасна, но не се препоръчва при алергия към растения от сем. картофови, повишени нива на желязо в кръвта, заболяване на щитовидната жлеза, бременност и кърмене.

Напишете отзив

Моля влезете в профила или се регистрирайте, за да напишете отзив.