КИМ семе

Производител: Karmen Ltd.
Код на продукта: 113
Наличност: В наличност
Цена: 2.85 лв

Възможни варианти

Количество:

 

Кимът Сагит carvi L. — от сем. Сенникоцветни — Umbelliferae — е двегодишно растение. Стъблото е високо до 1 м, силно разклонено, с тънки надлъжни ребра. Листата са сложноперести. През първата година образуват розетки с широки ръкави при основата на дръжките. През втората година те са едри, с дълги дръжки в долната част на стъблото, а по-нагоре — дребни.

Цветните дръжки при основата си са без листни обвивки. Цветовете са дребни, бели, събрани в сенници. Плодът е светлокафяв, отстрани сплескан, с надлъжни ребърца, някои от които имат шилести израстъци. Съставен е от две семена, които при узряване се отделят едно от друго. Разпространение. Като диворастящо по ливадите, пасищата и склоновете на планините, предимно в Западна България.

Запасите от диворастящите находища на растението са незначителни и не могат да се използват за стопански цели. Необходимо е следователно да се започне внедряването на растението в култура, като се използва семенен материал от диворастящото растение, което е с високо съдържание на етерично масло.


Спецификация
Лечебни свойства Карминативно, антисептично, спазмолитично, отхрачващо, болкоуспокояващо и стимулиращо секрецията и моториката на стомаха и червата, лактогонно. Приложение на ким семе При трахеити, бронхити и други възпаления на дихателната система, стомашно-чревни колики и възпаление, при лошо храносмилане. За увеличаване на лактацията. Като газогонно, жлъчегонно и нервоуспокояващо средство, за увеличаване млякото у кърмачките и др. Най-голямо приложение намира в ликьорената, питейната и хлебната индустрия, за подправка и др. .
Начин на употреба - вътрешно Най-добре е плодчетата да се приемат, чрез дъвкане или като подправка на храната. Отвара - 3 ч.л. счукани плодчета се заливат с 250 мл вряща вода, кипват се за 15 мин и се оставят в закрит съд 10 мин. Извлекът се прецежда и се изпива на части за 1 ден.

Напишете отзив

Моля влезете в профила или се регистрирайте, за да напишете отзив.