КАНТАРИОН червен стрък

Производител: Karmen Ltd.
Код на продукта: 107
Наличност: В наличност
Цена: 3.07 лв

Възможни варианти

Количество:

 

Червеният кантарион  — Егуthrea centaurium Pers. (Centaurium. umbellatum Gilib.) - от сем. Тинтявови— Centianaceae — е едногодишно или двегодишно тревисто растение. Стъблото е четириръбесто, високо до 40 см, разклонено само в областта на съцветието. Листата са срещуположни, елипсовидни, голи, целокрайни, с почти успоредни на главната жилка странични жилки. Долните листа са събрани в розетка. Те са обратно яйцевидни, прикрепени за стъблото на къси дръжки. Цветовете са розовочервени, разположени на върха на стъблото в метлица. Плодът е двугнездна многосеменна кутийка.

Спецификация
Лечебни свойства Апетитовъзбуждащо, тонизиращо стомаха, стимулира отделянето на стомашен, жлъчен и панкреатичен сок. Газогонно. Като горчиво средство за възбуждане на апетита и в пивоварната индустрия за придобиване горчивина на пивото. Приложение на червен кантарион, стрък При безапетитие, възпаление на стомаха, запек с газове, възпаление на черният дроб, анемия, трескави състояния, болезнени диспепсии. При чревни паразитози. При диабет. *Външно: при бавно заздравяващи рани.
Начин на употреба - външно Същата запарка се прилага и външно за компреси при бавно заздравяващи рани и при косопад. Понякога външно се прилага и билката, смесена със зехтин.
Начин на употреба - вътрешно Запарка от 1 ч.л. билка на 200 мл вряла вода за 10 мин, която се изпива на три пъти, 1/2 час преди хранене.
Противопоказания Не се препоръчва при следните състояния и заболявания: бременност; кърмене; деца под 12 години; пептична язва на стомаха и червата; гастрит с висока киселинност; непоносимост към билкови препарати; едновременна употреба с алкохол.
Съхранение На сухо, проветриво и тъмно място. Да се пази от светлина, защото бързо губи цвета си.

Напишете отзив

Моля влезете в профила или се регистрирайте, за да напишете отзив.